gosti

Marijana o knjigama koje su je iznenadile i razočarale // gosti #3, januar 2019. //

48274988_545681182615123_6693319305154527232_n

Posle male pauze, rado se vraćam “rubrici” bloga koju najviše volim i koja spaja dve moje omiljene stvari: knjige i meni drage, pametne ljude. Osim što na ovaj način mogu da uputim i na romane koji mi lično možda i nisu na radaru, užasno mi se dopada i osveženje koje predstavljaju ove objave, kao i to da, uslovno rečeno, umrežavaju nas koji volimo da pričamo o onome što čitamo.

U trećoj gostujućoj objavi, Marijana sa bloga The View from My Shelf nam priča o dve knjige: jednoj koja ju je iznenadila i jednoj koja ju je razočarala u 2018. godini.

“Knjige su kao ljudi. Na neke ćete naleteti slučajno i delovaće vam okej, pomislićete ovo je podnošljivo, ništa spektakularno, hajde da probam. I onda ćete uskoro saznati da su sve što vam je bilo potrebno. S druge strane, tu su knjige o kojima svi pričaju, našminkane, divnih korica i odličnih recenzija. Vaša očekivanja su velika, ali se pokaže da su iza svih tih reklama prazne i da nemaju ništa da vam ponude i što je najgore, takvih ima daleko više.

177076Najpre ću predstaviti knjigu koja je nenadano završila među mojim omiljenim, a to je Smisao noći Majkla Koksa. Zanimljiva je i priča našeg prvog susreta. Laguna je prethodnih godina na sajmu imala poseban odeljak na štandu gde se cene knjiga nisu kretale iznad 300 dinara. To su uglavnom bili naslovi koji će na sajtu dobiti status rasprodato. I tako sam ja ugrabila verovatno poslednji primerak Koksovog romana za samo 80 (slovima: osamdeset) dinara.

Roman je osmišljen kao slučajno otkrivena ispovest Edvarda Glivera koja datira iz 19. veka, a odigrava se u viktorijanskom Londonu, što je inače moje omiljeno tle za istorijske trilere. Edvardova priča počinje ubistvom, što je, kako uskoro saznajemo, u kontrastu sa njegovom učenjačkom prirodom i zaljubljenošću u knjige. Prva rečenica nas već osvaja i uvlači u neobične događaje, a Edvardovo turobno raspoloženje nas dalje upoznaje sa velikim izdajama koje on želi da naplati. Gliver je kompleksan lik koji se lako može obožavati. Vođen je osvetom i to je njegova opsesija, ali mi i te kako možemo da ga razumemo, opravdamo, možda i sažaljevamo (što je sentiment koji izbegavam). Roman prepun obrta koji do kraja drži pažnju, ali koji je, nažalost, kod nas prošao nezapaženo. S tim u vezi moram da primetim da je Lagunina lista rasprodatih izdanja kvalitetnija od aktuelnih i da ne razumem zašto bar neka od njih ne osveže.

Majkl Koks je ovaj roman pisao trideset godina što najbolje oslikava njegov realističan prikaz viktorijanskog Londona, posebno onaj mračni deo uličica i jazbina, kao i bordela gde se konzumirao opijum. Inspiracija su mu bila dela Čarlsa Dikensa, kog je navodio kao svog omiljeng pisca. Dosta je istraživao i duboko se posvetio pisanju, s obzirom na to da je pre svega ovoga bio muzičar. Nažalost, preminuo je 2009. i iza sebe je ostavio nekoliko zbirki priča i roman The Glass of Time koji je tematski sličan Smislu noći.

25068467Sada dolazim do knjige za koju sam bila ubeđena da će mi se dopasti i da ću uživati, a pokazala se kao potpuni promašaj — Uprooted Naomi Novik. Bilo je logično da kao bajkoljubac pomislim da je Novikova napisala kvalitetno štivo u maniru stare narodne priče, ali avaj. Uspela je da pokvari čak i klišee koji se ne mogu omanuti. Trudila se da preteranim opisima popuni praznine priče koja je polako gubila svoj prvobitni tok. Magija mi je bila nedovoljno objašnjena, a mračni čarobnjak po imenu Zmaj je najobičniji nasilnik koji verbalno zlostavlja glavnu junakinju i mislim da njega mogu da simpatišu samo tinejdžerke sa ozbiljnim problemima.

Da se razumemo, volim opasne tipove koji ispadaju kreteni, ali obično ih napišu tako da imaju kredibilnu ličnost  i dozvole im da se vremenom iskupe i pokažu da poseduju tu drugu stranu koja je vredna ljubavi, ali kod Naomi toga nema. Nijedan lik se nije razvio niti je pokazao da je nešto naučio iz prethodnog iskustva. Glavna junakinja Agnješka je podjednako iritantna jer nije u stanju da pokaže zube kada za tim zaista ima potrebe i pritom je jedna od onih specijalnih pahuljica koja toga nije svesna. Ružnjikava, smotana i ni po čemu drugačija, ali, oh, tako posebna. Hvala, ali preskačem. I bolje da se ovde zaustavim, loše knjige nisu vredne prekomernog rantovanja i bespotrebnog nerviranja sve dok ima onih drugih koje nam ulepšavaju stvarnost.”

~Marijana Ristić

Koje su knjige vas iznenadile i razočarale prošle godine? Pišite mi u komentarima!

Kako biste redovno bili u toku sa svim objavama bloga, lajkujte fejzbuk stranicu ili zapratite profil na instagramu. Do sledećeg čitanja!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s