razno

Ciljevi za čitanje u 2019. godini // januar, 2019. //

vsco5c2a720623d2e

Nisam neko ko je pobornik “Novogodišnjih odluka”, ali zato svake godine volim da sebi zadam određene ciljeve što se tiče čitanja. Mada nisu dramatično ozbiljni i ne grize me savest ako ih ne kompletiram (a nikad ih sve ne kompletiram), rešila sam da ih ove godine objavim i ovde kako bih mi bili pred očima i kako bih pokušala da im budem doslednija nego do sada.

#1 Pročitaj barem 52 knjige.

Broj 52 mi je oduvek delovao prikladno iz prostog razloga što toliko ima i nedelja u godini (što je informacija koja će koristiti i ako jednog dana budem osoba koja kači slike svoje dece na društvene mreže uz obavezan komentar da nemaju 2 meseca nego 8 nedelja, molim lepo). Šalu na stranu, sviđa mi se zamisao da čitam barem jednu knjigu nedeljno i volela bih da to uspem da održim i pored brojnih obaveza koje će naići sledeće godine.

Ovo je standardni cilj koji sebi već neko vreme postavljam na godišnjem izazovu na Goodreadsu i od 2015. godine sam uspela i da ga ostvarim. Ove i prošle godine sam čak uspela i da ga dupliram, pa se nadam da će i u buduće biti tako.

#2 Završi barem 5 serijala.

Nažalost sam jedna od onih koja ima tu tragičnu osobinu hroničnog počinjanja i nezavršavanja serijala. Iako uvek želim da je izmenim, naravno da to nikad i ne uradim i da o tome onda ovde kukam. U toku 2018. godine sam se, međutim, trudila da čitam više nastavaka, tako da mi je u desetak serijala ostala knjiga ili dve do kraja. Nadam se da će 2019. biti period u kojem ću tu beskrajnu listu započetih trilogija i tetralogija barem malo smanjiti.

#3 Čitaj više antologija i kolekcija kratkih priča. 

Nakon što sam u martu pročitala kratku priču Cat Person koju je izdao New Yorker, shvatila sam da je ovo format koji može lepo da mi legne, a kojem svesno uopšte nisam naklonjena. Upravo zato bih volela da deo godine posvetim i zbirkama kratkih priča, kako bih pružila sebi mogućnost nalaženja novih favorita. Neke kolekcije koje mi za sada deluju zanimljivo su Delicate Edible Birds Loren Grof (Lauren Groff), Ghostly, antologija koju je editovala Odri Nifeneger (Audrey Niffenegger) i October Country Reja Bredberija (Ray Bradbury).

Ako imate neke predloge šta bih još mogla da uzmem u ruke, ostavite ih u komentarima.

#4 Spusti broj nepročitanih knjiga koje poseduješ na 20.

Što sam starija, to imam veću potrebu za minimalizmom i, mada se tome nisam još uvek stoprocentno prepustila, barem sam dosledna po pitanju police za knjige. Otarasila sam se brojnih naslova koje više nisam želela da imam, a zadržala samo one koje zaista volim. Kupovinu knjiga sam maksimalno smanjila, a posvetila sam se čitanju samo onoga što zapravo i posedujem. Tako sam došla do toga da mi je ostalo oko 25 naslova na polici koje još nisam pročitala, a zamisao mi je da se ova cifra smanji i u toku godine održava na maksimum 20.

#5 Ponovo pročitaj jednu od omiljenih knjiga i napiši detaljnu recenziju.

Ponovno čitanje knjiga je nešto što sam stalno radila kada sam bila mlađa, a za šta sam vremenom izgubila naviku. Ovo je nešto čemu bih postepeno volela da se vratim, ali mi zbog količine obaveza uvek deluje, mada je pogrešno, da vreme ne treba da trošim na priče koje već znam, već na otkrivanje novih. Za sada ću se zato zadovoljiti ponovnim čitanjem barem jedne od mojih omiljenih knjiga, a za dalje ćemo videti.

Da li vi imate planove za čitanje ili sam jedina koja se ovime bavi? Pišite mi u komentarima.

Kako biste redovno bili u toku sa svim objavama bloga, lajkujte fejzbuk stranicu ili zapratite profil na instagramu. Do sledećeg čitanja!

Advertisements

8 thoughts on “Ciljevi za čitanje u 2019. godini // januar, 2019. //

  1. Svakako. Planova da, ali ostavrenog tu i tamo ha ha ha. Najviše mi se dopada plan pod rednim brojem četiri, drugi dio – čitanje kolekcija kratkih priča, jer i sama pišem. Nekako sam oduvijek više za aktivno učešće na da budem dio publike. A aktivno čitanje posvećujem filozofskim knjigama – Sartra moram zgaziti ove godine kako bih dovršila magistarsku tezu. Što i nije neki problem s obzirom da je Sartr inspiracija. Planiram da pišem.

    Liked by 1 person

  2. Ja jako volim zbirku priča Kišni psi, Dejana Stojiljkovića, samo ne znam da li ti njega voliš ili ne.

    Baš sam, pre čitanja ovog teksta, sastavila listu ciljeva za video. Neki od ciljeva za 2019. su da pročitam 70 knjiga i da počnem sa čitanjem obimnijih knjiga sa svoje police.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s