tagovi

Knjiški tag za kraj godine // decembar, 2018. //

vsco5c14f4386a5cf

Već neko vreme sam tražila zanimljive tagove koje bih mogla da uradim do kraja godine, ali nikako nisam mogla da nađem neki koji je i tematski odgovarao ovom preiodu. Konačno sam naišla na “End of the year tag”, pa sam rešila da ga prekrstim, prevedem i objavim do kraja decembra. A evo i pitanja:

1. Da li ima nekih knjiga koje nisi stigla da pročitaš do kraja, a koje želiš da završiš do kraja godine?

Kad god sam ja u pitanju, uvek ima bar 5 knjiga koje čitam istovremeno, s tim da su neke već mesecima u toj kategoriji. Početkom avgusta sam, na primer, krenula da čitam The Summer I Turned Pretty autroke Dženi Han (Jenny Han) i šta sam pročitala u toj prvoj nedelji bilo je sve što sam od te knjige pročitala generalno. Do kraja mi je ostalo nekih stotinak strana za koje nikako ne mogu da izdvojim vremena, dok istovremeno ne želim da odustanem i kažem da je ovo roman koji neću završiti. Čak ne znam ni zašto sam je u startu zapostavila, računajući da mi se dopalo ono što sam pročitala.

Druga knjiga koja se već mesec dana nalazi na “currently reading” gomili jeste Leto Tuve Janson, koju sam od izdavačke kuće Odiseja dobila u zamenu za recenziju. Igrom slučaja i ova knjiga ima leto kao vreme dešavanja radnje, i ona mi se dopada, ali ni nju nisam imala kad da završim.

Nadajmo se de će oba ova romana biti završena do kraja decembra, inače mi je potrebna ozbiljna intervencija kada je u pitanju broj knjiga koje čitam odjendom.

2. Da li imaš neku knjigu sa zimskom atmosferom koju ćeš čitati uz tranziciju na hladnije dane?

Pre nekih nedelju dana sam naručila Devojku u kuli Ketrin Arden (Katherine Arden) i ona je prekjuče konačno stigla. Prvi deo ove trilogije, Medved i slavuj, pročitala sam prošle godine u ovo doba i bila je po svemu apsolutno savršena za zimu. Sama atmosfera odlično oslikava hladnu Rusiju iz 17. veka i praktično je greh čitati ove romane u bilo kom drugom delu godine. Dakle, planovi za čitanje po zimi su napravljeni.

{"key":"g3"}

3. Da li postoji knjiga koja tek treba da izađe do kraja godine, a koju željno iščekuješ?

Lično nisam više toliko u toku sa domaćom izdavačkom scenom i nema knjige koja još nije izašla, a koju izgaram da čitam. Ne pratim ni strana nova izdanja preterano i uvek mi je nekako radije da čitam knjigu koja je malo starija i oko koje nema aktuelnog hajpa.

Međutim, postoji nekoliko naslova koji su izašli ove godine, a do kojih i dalje nisam stigla (iako bih mnogo volela da postoji i trinaesti mesec u godini koji bi isključivo bio namenjen ne izlaženju iz kuće i čitanju knjiga koje jedva čekamo). Neki od tih su Almost Love autorke Luiz O’Nil (Louise o’Neill), Normal People Seli Runi (Sally Rooney) i Ubistvo Komtura Harukija Murakamija.

4. Koje tri knjige želiš da pročitaš do kraja godine?

Malo kasnim sa ovim tagom, pa do 31. decembra ima tek nešto više od 2 nedelje, ali u idealnim uslovima bih volela da pročitam Priču o izgubljenoj devojčici Elene Ferante (kako bih konačno kompletirala serijal i zvanično zacementirala činjenicu da ga celog mnogo volim), The Magican King Leva Grosmana (pošto je više nečuveno do sada nisam nastavila sa knjigama o Mađioničarima) i Strange the Dreamer Lejni Tejlor (jer mi deluje kao idealna fantastika koja će me oduvati s nogu).

5. Misliš li da postoji knjiga koju još nisi pročitala ove godine, a koja te može iznenaditi i postati tvoj novi favorit?

Ubeđena sam da će knjiga A Line Made By Walking autroke Sare Baum (Sara Baume) biti jedna od mojih najdražih knjiga kad je konačno budem pročitala (što je verovatno jako čudna rečenica ako se pročita van konteksta). Preporuke za čitanje ovog romana dobila sam od brojnih ljudi koji dele moj čitalački ukus i, kada mi ga je neko na Gudridsu opisao rečima “Da je depresija predmet, ova knjiga bi bila obavezna lektira.”, znala sam da moram da je nabavim.

{"key":"g3"}

Prosto postoji nešto u toj kombinaciji depresivnog + introspektivnog + filozofskog + sa diskusijom o umetnosti i pop kulturi što za mene uvek bude pun pogodak. Iskreno bih se iznenadila ako ovo na kraju neće ispasti knjiga kojoj sam dala 5 zvezdica.

6. Da li već imaš čitalačke planove za 2019. godinu?

Verujem da sintagma “čitalački planovi” zvuči besmisleno bilo kome ko nije zaljubljenik u knjige, ali meni dođu draži od običnih “New Years resolutions” koje forsiraju svugde.

Što se mene tiče, očekujte početkom januara objavu koja će se upravo ovime i baviti, gde ću prodiskutovati o knjigama koje želim da pročitam sledeće godine i čitalačkim izazovima u kojima želim da učestvujem.

7. Koga taguješ?

Pozvala bih Ninu sa bloga Ninine filmske recenzije da ovaj tag uradi iz ugla kinematografije i Marijanu sa bloga The view from my shelf.

Koje su vaše knjige za kraj godine? Imate li planove za sledeću? Pišite mi u komentarima.

Kako biste redovno bili u toku sa svim objavama bloga, lajkujte fejzbuk stranicu ili zapratite profil na instagramu. Do sledećeg čitanja!

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Knjiški tag za kraj godine // decembar, 2018. //

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s