liste

Moji omiljeni strani buktjuberi // novembar, 2018. //

{"key":"g3"}

 

Po nekoj slobodnoj proceni, najveći sam deo života provela na knjiškom odeljku YouTube-a i sumnjam da postoji (ili će postojati) platforma koju ću ikada vernije pratiti. Iako se ne sećam kako i kada sam tačno naišla na ovu podgrupu interneta, sa sigurnošću mogu reći da je već osam godina konstantan deo mog života i možda čak najveća inspiracija za pokretanje bloga All About My Shelf.

Mada nisam toliko upoznata sa domaćom buktjub scenom, početke i uspone “stranog” buktjuba pratila sam maltene od samog početka (čovek bi pomislio da bi mi se do sad smučio ovakav sadržaj, mada, eto, izgleda da nije). Tamo sam dovoljno dugo da sam, osim onih velikih ličnosti knjiškog video sveta, otkrila i brojne manje kanale koje zaista obožavam.

Ove manje kanale (a pod tim podrazumevam kanale sa manje od dvadeset hiljada pratioca) lično volim više od onih najpoznatijih, jer smatram da sebi dozvoljavaju znatno raznovrsniji i inovativniji sadržaj. Kod njih nema opterećenja da će izgubiti pratioce ako ne izbacuju njima karakterističan sadržaj, a to podrazumeva određeni tip videa koji ih je “proslavio” (recenzije hajpovanih knjiga, mesečni pregledi i tome slično, što je veterane buktjuba dovelo do toga gde se sada nalaze). Danas, dakle, pričamo o mojim omiljenim buktjuberima za koje možda niste čuli.

 

capture-20181125-145213

Chelsea Palmer

Čelsin kanal sam otkrila tek početkom ove godine, ali sam u jako kratkom roku postala opsednuta njenim objavama. Mada nam se ukusi po pitanju literature ne poklapaju u potpunosti, objavljuje žanrovski šaren knjiški sadržaj u kojem uvek mogu da pronađem nešto što mi se dopada ili barem zvuči zanimljivo.

Na njenom kanalu se može naći i dosta unboxing videa različitih knjiških pretplata i, mada inače nisam preveliki fan ovoga, njene nikada ne propuštam. Takođe, ako volite videe u kojima se tu i tamo pojavljuju životinje, u Čelsinim vlogovima s vremena na vreme možete videti i njene koze, pse i mačke (što isto nikada ne zaobilazim iz očiglednih razloga. Koze, people, am I right?).

 

capture-20181125-145409

Kate Pfeil 

Rekla bih da je od svih ljudi sa ovog spiska Kejt ta koja ima najmanje pratioca, što mi nikako nije jasno, računajući da je sve što izbaci odlično. Osim što se ovde mogu naći mnogi videi o Murakamiju, ali i o literaturi Dalekog Istoka generalno, mnogo je i diskusija o knjigama koje uopšte nisu hajpovane na društvenim mrežama.

Do sada još uvek nisam naišla na Kejtinu preporuku koja mi se nije dopala, iako je pratim minimum dve godine. Dakle, ako vam se dopada ono što ja čitam, uspećete da pronađete i dosta novih knjiga kod nje. Bonus je i to što gostujuću ulogu u svakom videu imaju i njene dve mačke.

 

capture-20181125-145549

ivymuse

Malo je buktjubera iz Evrope koji svoje videe plasiraju na engleskom i koji, na sve to, uspeju da za sebe naprave ime. Austrijanka Tereza, sa kanala ivymuse, jedna je od malobrojnih kojima je to pošlo za rukom i čiji sadržaj već godinama unazad ne gubi na kvalitetu.

Terezini videi su uvek elokventni i odmah se vidi da u njih ulaže dosta truda. Za razliku od mnogih buktjubera, ne čita knjige koje su nametnute i trenutno u trendu, već se dosta okreće svojim interesovanjima. Originalnost tog tipa je, po mom mišljenju, nešto što je uvek zanimljivo za gledanje, makar se i ne poklapalo sa onim što nas lično zanima.

 

capture-20181125-145844

gabbyreads

Gabi je jedina od devojaka na listi čiji se čitalački ukus drastično razlikuje od mog, pošto prvenstveno priča o trilerima, new adult knjigama, kao i o romansama generalno. I, mada to nije nešto ka čemu inače težim, ona ima toliko preporuka da nađem barem nekoliko stvari koje želim i sama da pročitam.

Osim knjiga, na njenom kanalu se s vremena na vreme nađu i diskusije o filmovima i serijama, što je nešto što takođe ume da me zaintrigira. Njeni videi koje najviše volim jesu preporuke knjiga na osnovu filmova, što je, između ostalog, i bila inspiracija za prvu gostujuću objavu bloga.

 

capture-20181125-145951

Possibly Literate

Ako volite fantastiku, non fiction i feminizam, Emili sa kanala Possibly Literate će vam biti pravo uživanje za gledanje. Lično bataljujem sve što radim onog trenutka kad izbaci video i momentalno gledam šta god da je stavila.

Ono što Emili divno uspeva da uradi jeste da svoje oduševljenje nekom temom prenese i na druge. Izražava se precizno, a svaki komentar koji ima je pametan i u potpunosti na mestu. Svaki njen video mi automatki proširuje listu za čitanje.

 

Da li vi pratite buktjub i koji su vam omiljeni buktjuberi? Pišite mi u komentarima.

Kako biste redovno bili u toku sa svim objavama bloga, lajkujte fejzbuk stranicu ili zapratite profil na instagramu. Do sledećeg čitanja!

 

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Moji omiljeni strani buktjuberi // novembar, 2018. //

 1. Ja sam nedavno otkrila da booktube scena postoji i mnogo mi je zao sto to nisam znala ranije. Sad kad razmislim, mozda i nisam tako “skoro”… ima godinu dana. 😀 Ja volim da gledam videe i o knjigama i o filmovima/serijama ali i unboxinge i pomalo mi je zao sto toga kod nas nema jer bih ih rado isprobala. Tako pratim Book Roast, Bookables, BooksandLala (ona mi je najzanimljivija i ukusi nam se manje-vise najvise poklapaju), booksandquills i Lesley Rickman (ona od skoro pravi i videe o crtanju). Ovi ostali najpopularniji mi se ne svidjaju jer su mi prenapadni i iritiraju me a i svi citaju isto. Za ove sa tvog spiska nisam cula i svakako cu ih potraziti! Hvala na preporukama! :))

  Liked by 1 person

  1. Pratim skoro sve ljude koje si pomenula, posim Lesley Rickman, koju sada definitivno moram da čekiram. 😀 Napraviću možda i objavu o ‘podnošljivijim’ većim buktjuberima, pošto se u potpunosti slažem sa tim da je većina ovih najpopularnijih malko iritantna i da se samo iste knjige vrte na njihovim kanalima. 😀

   Like

 2. Ja pratim buktjub vec 3 godine. Od domacih mi se najvise dopada Books and lilies i Rezedorada, a od stranih pratim Hailey in Bookland i Lucythereader na engleskom, Books around me na ruskom i Elena G. na spanskom.Ne znam ove jezike na nekom idealnom nivou ali buktjub mi dosta pomaze oko ucenja.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s